Ταρτα με Αγκιναρες και Λουκανικα

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015


Το προηγούμενο Σάββατο έγινε της αγκινάρας στην κουζίνα μου. Τις βρήκα την Παρασκευή στην λαϊκή, πράσινες και τρυφερές, μικρά μεταμοντέρνα μπουκετάκια έτοιμα να τα πάρω σπίτι για να δοκιμάσω την τύχη μου στο καθαρισμά τους. 

Αν δεν έχεις καθαρίσει αγκινάρες ποτέ, μην φοβάσαι...πολύ. Απλά σκέψου ότι πρέπει να το κάνεις σχετικά γρήγορα γιατί όσο έρχονται σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα οξειδώνονται και μαυρίζουν. 

Αλλά πως θα ξέρεις πότε να σταματήσεις να αφαιρείς τα γύρω γύρω φύλλα? Την πρώτη φορά που έπιασα αγκινάρα για να την καθαρίσω έβγαζα τα φύλλα ένα-ένα μέχρι που στο τέλος δεν έμεινε σχεδόν τίποτα. 

Γι' αυτό προσέχεις και αφου βγάλεις τα πρώτα φύλλα θα δεις ότι αρχίζει να εμφανίζεται σιγά σιγά η κούπα (αυτό που λέμε και καρδιά) της αγκινάρας. Τότε σταματάς να βγάζεις φύλλα και κόβεις με μαχαίρι τις άκρες από τα υπόλοιπα. 

Δεν τελειώσες. Τώρα πρέπει να κόψεις το κοτσάνι στην βάση της αγκινάρας και να την καθαρίσεις γύρω - γύρω με ένα μαχαιράκι. Μην πετάξεις το κοτσάνι της. Μια φίλη από την Κρήτη κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό όταν της είπα ότι πέταξα τα κοτσάνια από τις αγκινάρες που καθάρισα. Αν τα καθαρίσεις από το οινώδες πράσινο περίβλημα τους, τα ραντίσεις με λεμόνι και λίγο αλάτι και τα ψιλοκόψεις είναι ο πιο ωραίος φρέσκος μεζές! Το χνούδι που μπορεί να υπάρχει στην καρδιά της βγαίνει εύκολα με ένα κουταλάκι. Τώρα που είναι καθαρισμένη τη βάζεις γρήγορα- γρήγορα σε ένα μπολ με νερό και αρκετό χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει και είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσεις.


Η αρχική ιδέα ήταν να τις κάνω μια απλή, λιτή βελούδινη σούπα. Μετά όμως σκέφτηκα ότι αφού έκανα τον κόπο να τις καθαρίσω πρέπει να επιβραβεύσω τον εαυτό μου με κάτι πιο... πως να το πω... substantial. Δεν θα ήταν τέλειες πάνω σε μια πίτσα με λιωμένη μοτσαρέλα και ντομάτα; Ή ακόμα καλύτερα μέσα σε μια τραγανή τάρτα; 

Η επιδρομή στο ψυγείο που ακολούθησε έφερε στην επιφάνεια ένα πακέτο λουκάνικα Λευκάδας, κρέμα γάλακτος και αυγά και έτσι γεννήθηκε αυτή η λαχταριστή Τάρτα με Αγκινάρες και Λουκάνικο που αν με ρωτήσεις είναι 1.000.000 φορές καλύτερη από την αρχική μου ιδέα.


Τάρτα με Αγκινάρες και Λουκάνικο
Για 6 - 8 άτομα

Υλικά
Για τη Ζύμη της Τάρτας

  • 250 γρ αλεύρι μαλακό
  • 150 γρ βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά της σούπας κρύο γάλα
  • 1 ασπράδι αυγού
Για τη Γέμιση

  • 40 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 6 - 8 καρδιές από αγκινάρες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
  • 3 λουκάνικα Λευκάδας κομμένα σε ροδέλες
  • 200 γρ φέτα κομματιασμένη
  • 200 γρ κρέμα γάλακτος
  • 1 κρόκος
  • Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη ζύμη της τάρτας: 

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα κομματάκια βουτύρου και τα δουλεύουμε με την άκρη των δαχτύλων μας μέχρι να γίνει σαν άμμος. 
  2. Ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση του αλευριού και ρίχνουμε το αυγό και το γάλα. Δουλεύουμε απαλά με τα δάχτυλά μας μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη. 
  3. Βάζουμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας μας και συνεχίζουμε να την δουλεύουμε, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας την παλάμη του χεριού μας προσπαθούμε να τη σπρώχνουμε προς τα έξω και μετά να την επαναφέρουμε προς τα μέσα τέσσερις ή πέντε φορές. 
  4. Της δίνουμε σχήμα μπάλας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. 
  5. Αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας καθώς και τον πλάστη μας. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου 3χιλιοστών. και την απλώνουμε στο σκεύος της τάρτας. Πατάμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας τη ζύμη μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια καθώς και τα τοιχώματα της ταρτιέρας μας. Κόβουμε με μαχαίρι την ζύμη που περισσεύει και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά. 
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. 
  7. Καλύπτουμε την ζύμη με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με ρύζι ή φασόλια ή αν έχουμε τα ειδικά κεραμικά μπαλάκια ψησίματος (baking beans). 
  8. Ψήνουμε τη βάση της τάρτας για 20 λεπτά.
  9. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170C, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το περιεχόμενο της, αλείφουμε την τάρτα με το ασπράδι αυγού και ξαναβάζουμε την βάση να ψηθεί για άλλα 10 λεπτά. 
  10. Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. 
Φτιάχνουμε τη γέμιση
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε περίπου 1.5 λίτρο νερό, το αλεύρι και το χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε τις αγκινάρες και τις βράζουμε για 15 - 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια. 
  2. Βάζουμε τα κομμάτια των λουκάνικων σε ένα μεγάλο τηγάνι και τα τηγανίζουμε χωρίς να προσθέσουμε λιπαρή ουσία γιατί θα βγάλουν αυτά αρκετό λίπος. Τα βάζουμε στην άκρη και στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά. Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε λίγο λάδι αν χρειαστεί. Ρίχνουμε τις αγκινάρες και σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά ακόμη. 
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη φέτα και αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στην μισοψημένη βάση της τάρτας μας.  
  5. Χτυπάμε ελαφρά την κρέμα γάλακτος και τον κρόκο και λίγο αλάτι και περιχύνουμε την τάρτα. Πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο.
  6. Ψήνουμε στους 170C για 20 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η τάρτα και η επιφάνεια της γέμισης.  
  7. Την αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την σερβίρουμε. 
Tips

  • Βράζουμε τις αγκινάρες σε νερό με αλεύρι και λεμόνι για να ασπρίσουν λίγο περισσότερο. 
  • Η ζύμη διατηρείται καλυμμένη με μεμβράνη και κλεισμένη αεροστεγώς στη συντήρηση για μια βδομάδα και στην κατάψυξη για 3 μήνες.    
  • Αλείφουμε την τάρτα με ασπράδι αυγού για να σκληρύνει η επιφάνεια της και να μην παπαριάσει όταν βάλουμε την υγρή γέμιση της.